Dirk Kayaert
Klik op een foto om de foto's in hun geheel te zien
Unesco Werelderfgoed. Voor meer uitleg, zie onderstaande link:
Vanaf het aanbreken van de dag vertrek de eerste Gille met zijn ramon voor de dans, met een tamboerspeler en soms met een grote trommelspeler. De Gille wandelt nooit in Binche zonder een tamboer, waarvan hij de ritme volgt.
De Gille zal de andere Gilles van zijn gezelschap met vrienden en naaste familieleden “oprapen” in alle bepaalde buurten.
De Gille wandelt nooit in Binche zonder een tamboer, waarvan hij de ritme volgt.
Ongeveer duizend Gilles gaan op Vette Dinsdag in Binche uit.
Op Vette Dinsdagmorgen draagt de Gille zijn beroemde masker om naar het Stadhuis te gaan.
Vanaf 8u30 en tijdens de hele voormiddag, komen alle gezelschappen (Gilles, Boers en fantasie – Arlequins en Pierrots) op de Grand-Place. Gilles en Boers dragen dan hun wasmasker. Ze worden door de gemeentelijke overheid in de Stadhuis verwelkomd zodat de jubilaires de medailles ontvangen.
Op het hoofd dekken een barrette (witte katoen muts) en een nekzakdoek (katoen stuk onder de nek geplaatst en op de hoofd opgehangen om de barrette te behouden) het hele haar.
Op dinsdagmorgen en tijdens de soumonces met slagwerk houdt de Gille een ramon vast. De ramon was vroeger een eenvoudige bezem, maar hij wordt nu gemaakt met droge wilgstokjes die met rotan aan elkaar verbonden worden. De Gille houdt de ritme met de ramon of de mand (die hij op de namiddag vasthoudt).
Elke gezelschap beschikt over zijn eigen slagwerkgroep. Een slagwerkgroep telt zes of zeven tamboers, een grote trommelspeler en een grote trommeldrager.
Het kostuum wordt alleen voor de mannen van de gezinnen van Binche, of die tenminste 5 jaar lang in Binche wonen, voorbehouden.
Het gezelschap van de Pierrots is van de Petit Collège van Biche, vroeger l’école des Frères, afkomstig. Meisjes evenals jongens kunnen Pierrot zijn.
De Arlequins worden naar het voorbeeld van de Comedia Dell’Arte geschapen.
De Boer draagt een eenvoudiger kostuum dan die van de Gille : een blauwe boerenkiel met witte manchetten, een witte broek, slanke schoenen met gefronste linten, witte handschoenen en een ramon die verschillend van deze van de Gille is.
Elke gezelschap beschikt over zijn eigen slagwerkgroep. Een slagwerkgroep telt zes of zeven tamboers, een grote trommelspeler en een grote trommeldrager.
Tijdens de soumonces in muziek en de namiddag optochten spelen de slagwerkgroepen samen met een koperorkest.
De commissarissen vertegenwoordigen de Associatie voor de Verdediging van Folklore. Ze dragen een domino (zwarte satijn jurk),
Sinaasappels worden naar de huizen gegooid
De deelnemers bieden tijdens die optocht hun sinaasappels aan en de Gilles dragen hun struisvogelpluimen hoek.
De deelnemers bieden tijdens die optocht hun sinaasappels aan en de Gilles dragen hun struisvogelpluimenhoed.
Tijdens de Vette Dinsdag optocht draagt de Gille een aanzienlijke hoed met struisvogelpluimen.